Er det grunn til bekymring for norske eiendomsinvestorer i Spania?
Som eiendomsmegler i Spania, som hjelper nordmenn med å finne sitt drømmeferiehus eller investeringsobjekt, forstår vi at nyhetene denne uken har skapt bekymring blant potensielle kjøpere. Men bak de store overskriftene ligger en mer nyansert historie som ikke bare påvirker Spania. Så, hvor bekymret bør norske kjøpere egentlig være?
Hva handler dette egentlig om?
Den spanske statsministeren Pedro Sánchez har lagt frem 12 reformforslag for boligmarkedet. Ett av disse forslagene inkluderer en 100 % skatt på boliger kjøpt av personer utenfor EU.
Det er viktig å vite at denne typen lovforslag må gjennom en langvarig og komplisert prosess før de kan bli vedtatt. Selv med en jevn prosess kan det ta flere år før dette blir aktuelt. I tillegg er det viktig å merke seg at regjeringspartiet PSOE, ledet av Sánchez, ikke styrer i regioner som Valencia og Murcia, hvor det konservative partiet PP sitter med makten. Disse regionene er svært avhengige av turisme, noe som gjør det enda mindre sannsynlig at slike drastiske tiltak vil bli innført her.
Hva betyr dette for norske kjøpere?
For de fleste norske kjøpere som vurderer å kjøpe en feriebolig eller sekundærbolig i Spania, er det lite grunn til bekymring på kort eller mellomlang sikt. Det er imidlertid verdt å merke seg at dersom du planlegger å kjøpe for å leie ut eiendommen sin som en næring, kan det være enkelte endringer som kan påvirke dette markedet i det lengre løp. Dette er en del av tiltakene for å regulere ferieutleie og dens påvirkning på det lokale boligmarkedet.
For norske kjøpere som allerede eier eiendom i Spania, er det ingenting i forslagene som tyder på at dere vil bli berørt.
Mangelen på boliger er et globalt problem
Boligutfordringer er ikke unike for Spania. For eksempel har Cornwall i Storbritannia lenge hatt lignende problemer, hvor lokale innbyggere blir priset ut av boligmarkedet av kjøpere fra mer velstående områder. Også Frankrike ser på tiltak for å gjøre boliger mer tilgjengelige og rimelige for sine innbyggere.
I områder som Barcelona og Mallorca har «over-turisme» blitt et reelt problem, og lokale protester reflekterer en følelse av urettferdighet blant lokalbefolkningen. Men i regioner som Costa Blanca, Costa Calida og Mar Menor, hvor turisme og utenlandske boligkjøp er en hjørnestein i økonomien, oppfordres det fortsatt til investeringer og utvikling. For eksempel er det fokus på å utnytte underbrukt infrastruktur som Murcia (Corvera) flyplass.
Hvem rammes egentlig?
De foreslåtte tiltakene ser i hovedsak ut til å rette seg mot utleiere som kjøper boliger kun for å leie dem ut på plattformer som AirBnB. Det er uklart om det vil bli gjort et skille mellom disse kjøperne og de som ønsker en feriebolig eller permanent bosted.
Hva skjer videre?
Debatten vil utvilsomt fortsette og skape flere overskrifter. Men det er viktig å huske at Spania ikke kan ta alle beslutninger alene. Eventuelle diskriminerende tiltak vil sannsynligvis bli vurdert av EU-parlamentet og EU-domstolen før noe implementeres.
For norske kjøpere betyr dette at det ikke er noen grunn til panikk. Forutsigbarheten i det spanske boligmarkedet gir fortsatt trygghet for de som ønsker å investere her.
Hvis du vurderer å kjøpe eiendom i Spania, kan du være trygg på at vi alltid vil gi deg en realistisk og balansert vurdering av situasjonen.
Ta kontakt hvis du har spørsmål eller ønsker å vite mer!